Menu Close

U Zagrebu od 20. do 22 listopada Međunarodna izložba inovacija ARCA

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 20. do 22. listopada održava se Međunarodna izložba inovacija ARCA u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske. Ova međunarodna manifestacija predstavlja već tradicionalno presjek hrvatskih i svjetskih trendova u stvaranju novih inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija. I ove godine na njoj će svoje inovacije predstaviti pojedinci i istraživački timovi okupljeni oko nacionalnih asocijacija iz Europe i svijeta, a partner ovogodišnje ARCE je Kineska asocijacija inovatora (CAI).

Centralno događanje izložbe bit će Forum „Inovacije-pokretač razvoja“ na kojem će o stanju inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj u panelu govoriti relevantni sudionici iz nadležnih ministarstava, Hrvatske gospodarske komore, HAMAG – BICRO-a, Europske poduzetničke mreže, Sveučilišta u Zagrebu te predstavnici gospodarstva. Raspravi će prethoditi nekoliko uvodnih predavanja. doc.dr.sc. Violeta Šugar će predstaviti zanimljivo istraživanja poticajne klime razvoju inovativnog poduzetništva u Hrvatskoj, dok će prorektor za inovacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga govoriti o ulozi Sveučilišta u komercijalizaciji inovacija nastalih u okruženju R&D. O tome kako i zašto koristiti usluge Europske poduzetničke mreže – EEN govorit će voditeljica ovog projekta pri HGK Vesna Torbarina.

I ovogodišnja ARCA bit će naglašeno usmjerena ka mladim inovatorima i aktivnostima koje potiču njihovu kreativnost i inovativnost. Inovacije mladih posebno će se ocjenjivati uvažavajući kriterije primjerene njihovoj dobi, a za mlade je predviđen i zanimljiv popratni program. Na Danu inovativnih ideja 21. listopada imat će priliku saznati sve o institucionalnim potporama za projekte mladih poput programa Maria Sklodowska-Curie” i “NEWFELPRO”, a za školarce su predviđene su i inovatorske radionice.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA ), Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom.

Iz Udruge inovatora Hrvatske poručuju da će ARCA 2016. biti festival inovacija i mjesto okupljanja kako svih izlagača pojedinaca i institucija, tako i posjetitelja svih uzrasta i interesa, okupljenih u zajedničkoj potrazi za novim idejama i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Više o svemu na www.arca.com.hr i www.inovatorstvo.com.

2016_arca

Skip to content