Menu Close

Održana svečanost podjele nagrada i priznanja u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije za 2016. godinu

U četvrtak 21. prosinca 2017. u dvorani Astronomskog centra Rijeka održana je Svečanost podjele nagrada u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije za 2016. godinu. Nagrade je nagrađenima uručio predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije magistar Dorian Božičević.

2017_12_21_nagradjeni_skupnaNagradu za životno djelo “Željko Orešković” je za život posvećen tehničkoj kulturi dobio Pero Topić iz Rijeke. Pero Topić rođen je 3. srpnja 1947. u Orahovici, a od 1967. živi i radi u Rijeci. Već u osnovnoj i srednjoj školi bavio se fotografijom, kinotehnikom i radiotehnikom. Završio je Višu pomorsku školu u Kotoru i inženjer je brodostrojarstva, a radio je kao pomorac na domaćim i stranim brodovima do početka Domovinskog rata. Pero Topić je aktivist u tehničkoj kulturi preko 40 godina od bivšeg pokreta “Nauku mladima” i “Narodne tehnike” do danas. Posebno treba istaknuti njegov angažman oko osnivanja TVRi – Televizija Rijeka i audio-vizualno izvještavanje sa terena u vrijeme Domovinskog rata kao jednog od konstruktora mobilne TV-postaje te njegovo sudjelovanje u izradi dokumentarnih video zapisa: Odlazak JNA iz Rijeke, dislokacija brodovima u Crnu Goru, dolazak UNPROFOR-a, intervju s glavnim zapovjednikom UNPROF-ora, dolazak izbjeglica brodovima iz Dalmacije, odlazak prvog konvoja u Dubrovnik i mnoge druge. Za vrijeme tragičnih ratnih događaja snimio je i obradio kao možda prvi pravi autorski dokumentarni film o ratu “Ratna bolnica na prvoj liniji” ( u siječnju 1992. ). Tri njegova filma prikazana su na tri festivala Dani Hrvatskog filma, a za film Misa zadušnica dobio je nagradu za režiju.  Pero Topić iako je danas u mirovini, aktivan je u Zajednici tehničke kulture Crikvenica, Klubu inovatora Entropia i Društva automatika-robotika iz Crikvenice, u Društvu za vizualne komunikacije i Hrvatskom radioamaterskom savezu, a radi i na zaštiti audiovizualne građe za Ratni dokumentacijski centar  u Zagrebu.

2017_12_21_Dorian_Bozicevic_Pero_TopicDorian Božičević i Pero Topić

2017_12_21_Pero_TopicPero Topić

Godišnja nagrada najboljem mentoru dodijeljena je Ivi Tkalecu, nastavniku tehničke kulture i fizike u Osnovnoj školi Zvonka Cara iz Crikvenice za iznimne rezultate postignute u radu s učenicima u 2016. godini od čega treba istaknuti rezultate učenika postignute na 59. državnom natjecanju mladih tehničara u Primoštenu.

2017_12_21_Ivo_Tkalec_Tea_MataijaIvo Tkalec i Tea Mataija

Godišnje nagrade najboljim mladim natjecateljima dodijeljene su Tei Mataija, učenici Osnovne škole Zvonka Cara iz Crikvenice za iznimne rezultate postignute na natjecanjima u području maketarstva i modelarstva u 2016. godini od čega treba posebno istaknuti osvojeno 1. mjesto na 59. državnom natjecanju mladih tehničara u Primoštenu pod vodstvom mentora Ive Tkaleca i Robertu Lesjaku, učeniku Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke za iznimne rezultate postignute na natjecanjima i izložbama u području inovatorstva u 2016. godini od čega treba istaknuti osvojenu zlatnu medalju na 14. međunarodnoj izložbi inovacija Arka, osvojeno 1. mjesto na Međunarodnom salonu mladih – INOVA 2016., zlatno odličje na 9. nacionalnoj izložbi „Mladi i inovacije“ i još mnoge druge nagrade na natjecanjima i izložbama za inovaciju „Isprintani 3D printer“ pod vodstvom mentorice profesorice Ružice Kamenjašević.

2017_12_21_Robert_LesakRobert Lesak

Povelja Zajednice tehničke kulture dodijeljena je Klubu mladih tehničara Osnovne škole Zvonka Cara iz Crikvenice za iznimne rezultate učenika i mentora postignute na natjecanjima tehničke kulture u 2016. godini od čega treba posebno istaknuti iznimne rezultate postignute na 59. državnom natjecanju mladih tehničara u Primoštenu.

Priznanja mladim natjecateljima dodijeljena su Nikoli Colnaru, učeniku Osnovne škole Trsat iz Rijeke za iznimne rezultate postignute na natjecanjima i izložbama u području strojarskih konstrukcija u 2016. godini od čega treba istaknuti osvojeno 2. mjesto na 59. državnom natjecanju mladih tehničara u Primoštenu i Bruni Pogoreliću, učeniku srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke za iznimne rezultate postignute na natjecanjima i izložbama u području inovatorstva u 2016. godini od čega treba istaknuti osvojenu srebrnu medalju na izložbi u Poljskoj za inovaciju “ECO HEATING”.

Priznanje volonterki u tehničkoj kulturi dodijeljeno je Ivani Žužić, studentici preddiplomskog studija računalstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci za predani volonterski rad u Centru tehničke kulture Rijeka u 2016. godini.

sufinancira_pgz

Skip to content