Menu Close

Uspješna 3. Lošinjska ljetna škola astronomije

U Malom Lošinju se od 17. do 20. kolovoza 2018. odvijala 3. Lošinjska ljetna škola astronomije u organizaciji Astronomskog društva “Leo Brenner” u dvije grupe: mlađoj (djeca 6-8 godina) koju je pohađalo 11 polaznika i starijoj (djeca 9-12 godina) koju je pohađalo 5 polaznika. Škola je za mlađu grupu trajala 3 dana. U prva dva dana smo se kroz predavanja i bojanku Sunčevog sustava upoznali sa tijelima Sunčevog sustava te išli teleskopom promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter dok smo trećeg dana izrađivali model Sunčevog sustava od stiropor kugli.

2018_08_19_lj_sk_astro_mladja_grupa

Za stariju grupu škola je trajala 4 dana. U prva dva dana smo se upoznali sa tijelima Sunčevog sustava i astrognozijom (vještinom prepoznavanja zviježđa i zvijezda na nebu) dok smo ostala dva dana praktično učili kako radi teleskop te kroz praktične zadatke u radnoj bilježnici bilježili naša promatranja Mjeseca, Jupitera, Saturna, Venere i Marsa. Osim promatranja, posljednjeg smo dana fotografirali Mjesec mobitelima kroz teleskop tako da su svi polaznici starije grupe napravili pregršt prekasnih fotografija Mjeseca.

2018_08_20_starija_grupa
Školu je vodio predsjednik našeg astronomskog društva Dorian Božičević, a obzirom na nedostatak prostora odvijala se u dvorani crkve sv. Nikole i bila je u potpunosti besplatna budući da su sredstva za ovu aktivnost osigurana putem Javnih potreba u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije.

sufinancira_pgz

Skip to content