Menu Close

Svečanost podjele nagrada i priznanja u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije za 2018. godinu

Danas je u dvorani Astronomskog centra Rijeka održana Svečanost podjele nagrada i priznanja u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije za 2018. godinu.

2019_02_28_ztk-pgz_013Nagrađeni za postignuća u tehničkoj kulturi za 2018. godinu

Svečanost je vodio dopredsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije Ivica Čiković, ing., a nagrade i priznanja je nagrađenima uručio predsjednik Zajednice Dorian Božičević, mag. tehol..

2019_02_28_ztk-pgz_001Dorian Božičević,mag. theol. i Ivica Ćiković, ing.

Na početku svečanosti prisutnima se u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture obratila profesorica Ružica Kamenjašević, izaslanica predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture gospodina Ivana Vlainića.

2019_02_28_ztk-pgz_002aRužica Kamenjašević, prof.

Za svoja postignuća na natjecanjima i izložbama priznanja su dobili sljedeći mladi tehničari: Danijel Žeželić (priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području automatike) te Kristijan Šegulja, Danijel Žefran, Danny Gucul,Edin Merdanović, Jakov Perišić, Robert Lesjak, Marin Donadić, Emir Lanjgić i Josip Kelentrić (priznanja za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva).

2019_02_28_ztk-pgz_003Priznanja za značajne rezultate na natjecanjima i izložbama uručene su i mentoricama profesoricama Ružici Kamenjašević i Ivoni Budimir.

2019_02_28_ztk-pgz_009Ružica Kamenjašević, prof. i Ivona Budimir, prof.

Povelja Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije dodijeljena je Klubu mladih tehničara OŠ „Milan Brozović“ iz Kastva.

2019_02_28_ztk-pgz_008Povelja Klubu mladih tehničara OŠ „Milan Brozović“

Godišnja nagrada najboljem mentoru dodijeljena je profesoru Borisu Caputu iz Praputnjaka za iznimne rezultate postignute u radu s učenicima u 2018. godini.

2019_02_28_ztk-pgz_010Boris Caput, prof.

Boris Caput je dugogodišnji član IN KLUBA INOVATORA Rijeka, a od 2010. godine je i predsjednik Kluba. Ulaže izuzetan trud i daje ogroman doprinos promidžbi inventivne djelatnosti i tehničke kulture među mladim inovatorima. Istaknut je suradnik i voditelj u provedbi projekata kao što su “MOJE SUTRA” i “LJETNA ŠKOLA ELEKTRONIKE”. Mentor je mladim inovatorima kojima pomaže u realizaciji njihovih ideja u inovacije, a zatim i u njihovom prezentiranju na domaćim i inozemnim izložbama. Inovacije mladih inovatora kojima je Boris Caput bio mentor nagrađivane su na više domaćih i međunarodnih izložbi kao što su INOVA MLADI. Nacionalna izložba mladi@inovacije (Kastav, Bakar, Matulji), INOVA-BUDI UZOR, Arhimed Moskva itd. Tijekom 2018. godine na izložbama inovacija i tehničkog stvaralaštva kao mentor učenicima osvojio je: 5 zlatnih odličja, 5 srebrnih odličja i jedno brončano odličje.

Nagrada za životno djelo „Željko Orešković“ dodijeljena je umirovljenom nastavniku tehničke kulture i fizike Gabrijelu Funariću iz Rijeke za život posvećen tehničkoj kulturi.

2019_02_28_ztk-pgz_011Gabrijel Funarić, prof.

Gabrijel Funarić rođen je 13. kolovoza 1950. godine u Starim Perkovcima. Dolaskom u Rijeku 1968. godine upisao je Fakultet  industrijske pedagogije,  grupu mehanika i mehanička tehnologija, ali se zbog obiteljskih razloga prebacio na Pedagošku akademiju na kojoj stječe zvanje nastavnika fizike i tehničke kulture. Zapošljava se 1976. godine u Specijalnoj školi u Slavonskom  Brodu, a početkom 1977. godine dobiva  posao u Osnovnoj školi „ Milan Brozović“  u Kastvu  u kojoj je radio  više od 38 godina, najprije na radnom mjestu  nastavnika matematike i tehničke kulture, a kasnije fizike i tehničke kulture. Odmah se uključio u rad foto sekcije koju je uspješno vodio  više od 10 godina. Sudjeluje  na mnogim izložbama, smotrama i takmičenjima s fotografijama Kastva i Kastavštine. Pored foto sekcije, 1977. osniva  Klub mladih tehničara u koji se uključuju brojni učenici djelujući u raznim sekcijama kao što su brodomodelari, aviomodelari, raketari i građevinari. Redovito sudjeluje na Smotrama Klubova mladih tehničara i postiže zavidne rezultate na županijskoj i državnoj razini. Svake godine sudjeluje u provedbi školskog natjecanje Mladih tehničara i  Županijskim smotrama na kojima je uvijek bio uključen u rad komisija za vrednovanje učeničkih radova, a to čini i dalje iako je već 4 godine u mirovini. Vodio je i grupu informatičara, a nakon izmjene programa tehničke kulture u kojem se učila „povijest tehnike“, dugi niz godina vodio je grupu fizičara koja je također bila vrlo uspješna na županijskoj razini.

2019_02_28_ztk-pgz_012Gabrijel Funarić, prof.

Na koncu Svečanosti podjele nagrada i priznanja u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije prisutnima se obratio dobitnik Nagrade za životno djelo „Željko Orešković“ profesor Gabrijel Funarić i zahvalio na nagradi rekavši da je bio iznenađen viješću o nagradi jer se nije nadao da će se netko sjetiti umirovljenika koji je cijeli život proveo radeći u području tehničke kulture te da mu je drago da zajednice tehničke kulture ipak opstaju i rade s učenicima unatoč malim sredstvima, ali i žaljenje što sve više mladih odlazi iz Hrvatske obzirom da na današnjoj svečanosti nije prisustvovao jedan od nagrađenih učenika koji se s roditeljima u međuvremenu preselio u Švedsku.

Skip to content