Menu Close

Održana virtualna dodjela godišnjih nagrada

Dana 15. prosinca 2020. godine održali smo virtualnu dodjelu godišnjih nagrada tehničke kulture Primorsko-goranske županije za 2020. godinu putem komunikacijske platforme Google Meet za on-line videokonferencije, sukladno mjerama i preporukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Tom prigodom uručene su nagrade najistaknutijim pojedincima i udrugama za doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u Primorsko-goranskoj županiji. U svečanoj podjeli učestvovali su župan Zlatko Komadina, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ gđa Sanja Šimić, predsjednik HZTK Hrvatske zajednice tehničke kulture gosp. Damir Tomić i predsjednica ZTK PGŽ gđa Ružica Kamenjašević.

Nagrađeni:

 • NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO „ŽELJKO OREŠKOVIĆ“
  Živko Bajšanski

  Rođen 1945. u Mokrinu. Dolaskom u Rijeku, završava studij tehničkog obrazovanja na tadašnjoj Visokoj industrijskoj pedagoškoj školi. Čitav radni vijek radi u odgojno-obrazovnim ustanovama. Prvih godina učitelje je tehničke kulture, matematiku i fizike. Potom radi kao odgajatelj u srednjoškolskom domu te kao učitelj tehničke kulture u Kraljevici. Najveći dio svog radnog vijeka, čak 33 godine, radi u OŠ Vladimir Gortan na mjestu učitelja tehničke kulture. Kroz redovnu nastavu i kroz Klub mladih tehničara, priprema učenike koji sudjeluju na školskim, međuopćinskim, županijskim i državnim natjecanjima iz područja prometne tehnike, fototehnike, brodotehnike, radiotehnike i elektronike. Na svim su razinama natjecanja učenici osvajali visoka mjesta. Dobitnik je niza nagrada i priznanja. Iako u mirovini od 2010. godine, aktivno sudjeluje u natjecanjima iz fototehnike kao član ocjenjivačkog povjerenstva.
 • GODIŠNJA NAGRADA – NAJBOLJI MENTOR
  Neven Jerčinović, prof.

  Rođen 1958. Diplomirao Proizvodno – tehničko obrazovanje na tadašnjem Pedagoškom fakultetu s odličnim uspjehom. Zapošljava se u OŠ Trsat, gdje radi čitav životni vijek. Jedan od organizatora osnivanja i voditelj Učeničke zadruge od 1986. godine a u okviru koje su učenici provodili proizvodni rad u Tvornici papira – Rijeka te proizvodili vježbe za nastavu tehničke kulture.

  Najveći uspjeh u kome je sudjelovala modelarska sekcija pod njegovim  vodstvom u sintezi s drugim sekcijama je izrada stolne lampe s motivima Trsata a kojom se može daljinski upravljati pomoću smartphonea. Osvajanjem 1. mjesta na županijskoj smotri izabrana je za predstavljanje na Državnoj smotri 2018. godine a njena prezentacija bila je i jedan od glavnih događaja na proslavi 200. godišnjice škole. Voditelj je Kluba mladih tehničara. Dobitnik je niza najviših županijskih i državnih nagrada.
 • GODIŠNJA NAGRADA – NAJBOLJI DJELATNIK
  Josip Šarlija, prof.

  Profesor tehničke kulture, od 1996. zaposlen u Domu mladih. U navedenoj ustanovi obrazuje polaznike filmske-video sekcije te prometne sekcije. Pokretač je video grupa u dvadesetak osnovnih škola. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na revijama Hrvatskog filmskog i video stvaralaštva. Na zamolbu Policijske uprave PGŽ-a, filmovi nastali u video radionici, koriste se kao edukativni video uradci u svrhu suzbijanja maloljetničkog nasilja. Osnivač je akcije „Prvi koraci u prometu“ kojim su obuhvaćeni svi prvašići grada Rijeke i Županije. 2019. godine osvaja prvu nagradu za najbolji dokumentarni film „DAVID“.

 • GODIŠNJA NAGRADA – MLADI NATJECATELJ
  Karlo Tomović

  Učenik osmog razreda OŠ Trsat. Kao učenik 6. razreda bio je član tima koji je sklopu programa Rinovatori proglašen najboljim na natjecanju u Staroj Sušici izradivši tabletop igru RI-route. Igra za mjesec dana dolazi na tržište i bit će jedan od didaktičkih materijala za učenje prema priručniku Moja Rijeka. Bio je i u školskom timu koji je izradio i programirao stolnu lampu s motivima Trsata pod mentorstvom gospodina Jerčinovića. Sudjeluje na raznim informatičkim i matematičkim natjecanjima te osvaja prva mjesta. Na državnom natjecanju mladih tehničara, održanom online, temeljem izrađene igračke – nogomet na pneumatski pogon, osvaja prvo mjesto.

 • GODIŠNJA NAGRADA – MLADI INOVATOR
  Josip Kelentrić

  Student Visokog učilišta Algebra, smjer programskog inženjerstva. Na raznim međunarodnim i domaćim sajmovima inovacija ostvaruje iznimne rezultate.
  Osvaja godišnju nagradu Zajednice tehničke kulture Rijeka, priznanje Saveza inovatora Primorsko-goranske županije i Zajednice tehničke kulture PGŽ, na Međunarodnim sajmovima inovacija „Inova – budi uzor“, „Inova -mladi“ i „I3G“ osvaja zlatnu medalju. Sve to na temelju projekta e-Abeceda PGŽ.
  e-Abeceda PGŽ je aplikacija koja za svako slovo hrvatske abecede prikazuje neku znamenitost ili poznatu ličnost Primorsko-goranske županije s ciljem učenja činjenica o našoj županiji.
 • POVELJA
  Klub mladih tehničara OŠ „Trsat“ iz Rijeke

  Klub mladih tehničara „Trsat“ osnovan je 1964. godine. Te su godine radile tri sekcije: foto sekcija, domaćinska i modelarska sekcija. U razdoblju do 1984. godine broj sekcija povećavao se prema interesu učenika pa su s radom započele i filmska, raketna, elektronička i radio tehnička-sekcija. 1967. godine u suradnji s Republičkim savjetom za promet, prometna sekcija organizira eksperimentalnu školsku prometnu jedinicu a taj se kontinuitet održava i danas. Učitelji voditelji u bili su Vladimir Špiranec, Slavko Bačić i Vilko Pavlaković a od 1984. godine KMT vodi Neven Jerčinović. Članovi sekcija svake godine sudjeluju na županijskim i na državnim natjecanjima te postižu zapažene uspjehe.

 • PRIZNANJA
  • Ružica Kamenjašević – priznanje mentorici
  • Marin Milardović – priznanje mentoru
  • Mira Reljac – priznanje mentorici
  • Luka Badurina – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Arian Ban – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Nika Bošnjak – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Sven Haramina – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području obrade metala
  • Patrik Edelenji – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Leo Medenčić – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području robotike
  • Luka Ružić – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Matej Ružić – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Karlo Smirčić – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području automatike
  • Dominik Topić – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva
  • Alen Žlimen – priznanje za značajne rezultate na natjecanjima u području inovatorstva

ČESTITAMO!

Pogledajte snimku dodjele.

Skip to content