Menu Close

Županija u jednom danu

Fotosavez Primorsko-goranske županije organizirao je  snimanje cijelog prostora Primorsko-goranske županije 14. travnja i 20. listopada 2013. godine. Povod ovoj fotoinventuri je dvadeset godina od osnivanja Županije i što je ovo godina ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Projekt je zamišljen tako da se u svakom mjestu naše Županije napravi snimak na jubilarnu dvadesetu godišnjicu Županije.  Angažmanom  snimatelja na terenu postižemo istovremenost i jednakomjernost na cijelom prostoru. Ovo snimanje je fotografska inventura prostora Županije koje  ima i snažnu simboliku. Simbolika je u istovremenosti ljudi, prostora, angažirane kreativnosti i energije koja je u službi kolektivne memorije. Snimaju se prirodne ljepote i kulturno nasljeđe koje sami stanovnici svoga kraja prepoznaju kao takve.

U ovim snimanjima sudjelovali su svi stanovnici Županije koji imaju fotografski aparat i koji su prepoznali ovu jedinstvenu prigodu. Angažirani su i mladi ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola. Snimljeno je preko 1500 fotografija od 140 autora. Ideja je da se u ovoj fotografskoj memoriji nađu fotografije svakog mjesta, sela i zaselaka. Vrijednost ovog  projekta je i u tome što lokalno stanovništvo snima svoj kraj i odabire ono što oni misle da je važno i vrijedno za njih i što treba biti u ovakvoj  fotografskoj zbirci. Dakle, ne dolazi netko “sa strane”, netko tko ne poznaje područje i bira po nekom svom senzibilitetu motive i sadržaje, već to radi domicilno stanovništvo.

Pored dokumentarne vrijednosti ovog snimanja, istovremeno je prisutan i društveni značaj jer lokalno stanovništvo sudjeluje u stvaranju fotografske memorije svoga kraja za buduće generacije. Projekt Županija u jednom danu pokazao se vrijednim u prikupljanju fotografskog materijala o prirodnim i kulturnim ljepotama naše Županije i s njim nastavljamo i u buduće.

U realizaciji ovog projekta  podršku je dao u obliku preporuke Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport Primorsko-goranske županije, a financijsku pomoć uz već spomenuti odjel dala je i Zajednica tehničke kulture PGŽ.

Skip to content