Menu Close

Modelarska liga – poziv na županijsko natjecanje

Poštovani,
učitelji – profesori tehničke kulture i voditelji sekcija i klubova mladih modelara u školama voditelji sekcija mladih modelara u udrugama i ustanovama

Dom mladih, gradska ustanova za organizaciju slobodnog vremena djece i mladih u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Primorsko-goranske županije, prije tri godine pokrenula je radionice Mladih modelara koje su nastale kao svojevrstan nastavak brodomaketara koji su se u Domu mladih provodili od 1986. god.

Kako bi radionicama dali novi smisao i viši cilj, te potaknuli natjecateljski duh naših učenika, u dogovoru sa Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Zajednicom tehničke kulture Primorsko-goranske županije, Dom mladih postaje domaćin regionalne razine Modelarske lige.

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koju organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK), dok su suorganizatori županijske zajednice tehničke kulture, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture i/ili društva pedagoga tehničke kulture ili osnovne škole (ako su domaćini pojedinih natjecanja niže razine).

Cilj Modelarske lige je potaknuti razvoj tehničkih znanja i vještina, razvoj motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskog rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva.

Sudionici Lige su učenici osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do sedmog razreda (11 do 13 godina) i njihov mentor. Ekipa se sastoji od dva učenika koja na natjecanje dovodi jedan mentor.

Natjecanje (na regionalnoj razini) se provodi na način da natjecatelji unutar svake ekipe izrađuju jedan projektni zadatak tijekom tri puna sata (180 min), dijeleći poslove prema sposobnostima i sklonostima.

Na regionalnoj razini vrijeme za izradu tehničke tvorevine je 180 minuta, s pauzom od 10min nakon prvih 60min, dok na državnoj razini natjecanje traje 240 minuta sa dvije pauze svaka u trajanju 15 min.

Učenici posebnih odjela rješavaju zadatak primjeren svojim mogućnostima, a mogu rješavati i isti zadatak kao ostali natjecatelji ovisno o dogovoru sa svojim mentorom.

Prijava za natjecanje vrši se na način da mentor elektroničkim putem prijavljuje učenike do datuma koje organizator regionalne razine propiše.

Na regionalnoj razini, organizator regionalnog natjecanja osigurava svu potrebnu opremu, materijal i alat koji je potreban za izradu tehničke tvorevine.

Ukoliko u Vašoj ustanovi/udruzi postoji sekcija ili klub koji se bavi modelarstvom/maketarstvom, a zainteresirani ste za natjecanje ovakvog tipa lijepo Vas molimo za povratnu informaciju kako bi Vas na vrijeme mogli obavijestiti o datumu održavanja regionalne razine natjecanja, te kako bi mogli (ukoliko bude potrebno) održati pokaznu radionicu za mentore o Unimat strojevima koji se koriste na natjecanju.

Detaljnije informacije o Modelarskoj ligi, samom natjecanju, propozicije natjecanja i obrazac za prijavu možete pronaći na internet stranici HZTK – www.hztk.hr/modelarska-liga/, i u Domu mladih, info@dom-mladih.hr ili telefon 512-715.

Skip to content