Menu Close

U Rijeci predstavljen projekt Hrvatska stvara

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci, na sveučilišnom kampusu u prostorijama Odjela za informatiku u utorak 6. ožujka 2018. održano je prestavljanje projekta Hrvatska stvara za Primorsko-goransku županiju.

Cilj projekta je kod mladih potaknuti kreativni duh stvarajući lokacije u cijeloj Hrvatskoj gdje se mladi mogu sastajati, učiti i stvarati. Želimo povećati interes mladih za tehničku kulturu te općenito prirodoslovna i znanstvena područja. Projekt provodi tvrtka STEMI d.o.o. i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska uz partnere Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Netokraciju. Projekt se provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Britanskog veleposlanstva.

2018_03_06_HR_stvara_dvoranaU predstavljanje projekta je uvela dr. sc. Martina Holenko Dlab sa Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

2018_03_06_HR_stvara_Martina_Holenko_Dlab

Okupljenima se obratila pročelnica Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Patrizia Poščić istakavši da je Odjel već osnovao nekoliko Code clubova u suradnji s osnovnim školama na području Rijeke.

2018_03_06_HR_stvara_Patrizia_PoscicSkupu se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović i istakao da Rijeka prednjači u obrazovanju i iskazao spremnost za punu podršku projektu Hrvatska stvara.

2018_03_06_HR_stvara_Marko_Filipovic

Prije samog početka predstavljanja projekta u ime Hrvatske zajednice tehničke kulture i zajednice domaćina, Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije, prisutnima se obratio predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije Dorian Božičević, mag. theol. koji je učenicima i nastavnicima poželio uspješan rad na radionicama, a Marinu Trošelju iz STEMI d.o.o. uspješnu prezentaciju projekta.

2018_03_06_HR_stvara_Dorian_BozicevicNakon uvodnih riječi Marin Trošelj iz STEMI d.o.o. predstavio je projekt Hrvatska stvara koji za cilj ima „osnaživanje kroz edukaciju“ (eng. empowering by education) što vodi do stjecanja novih kompetencija kod mladih ljudi koje im omogućuju hvatanje u koštac s novim izazovima koristeći se tehnologijom.

2018_03_06_HR_stvara_Marin_Troselj

Nakon predstavljanja, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije je pripremila malo osvježanje za učenike i nastavnike u pauzi prije početka radionica.

2018_03_06_HR_stvara_pauza2018_03_06_HR_stvara_pauza_01Nakon pauze u informatičkim učionicama Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci održane su radionice iz programiranja u programu Scratch i radionica programiranja Hexapod robota.

2018_03_06_HR_stvara_scratch2018_03_06_HR_stvara_scratch_012018_03_06_HR_stvara_hexapod2018_03_06_HR_stvara_hexapod_01Po završetku radionica, predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije Dorian Božičević, mag. theol. nastavnicima je uručio potvrde o sudjelovanju na radionicama i cd-e sa materijalima za pokretanje Code clubova.

2018_03_06_HR_stvara_materijalisufinancira_pgz

Skip to content