Menu Close

Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije dobitnik Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2022. godinu

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić” u sastavu: predsjednik prof. dr. sc. Zdenko Kovačić te članovi: prof. dr. sc. Božidar Matijević, Nikola Dmitrović, prof. mentor, Dragan Pavelin, dipl. ing., Marko Ilijašev, dipl. ing., prof. dr. sc. Ante Markotić i mr. sc. Marko Pavić, odlučio je da za 2022. godinu u kategoriji :

Godišnja nagrada udrugama i drugim pravnim osobama dobiva Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije

Kratko obrazloženje:
Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije (ZTK PGŽ) osnovana je 1996. godine i ima 36 aktivnih članica. Svojim upravljačkim tijelima u 2022. godini ostvarila je na inovativan način suradnju s nizom partnerskih organizacija, omogućivši tako razvoj kapaciteta nacionalnog saveza brodomaketara — Hrvatskog saveza brodomaketara. U 2022. godini posebice se ističe doprinos u provedbi projekta Hrvatskog saveza brodomaketara „Kuća brodova” kojim je ostvaren vlastiti prostor i stvoren jedinstveni centar brodomaketarstva i brodomodelarstva. ZTK PGŽ je bila jedan od nosilaca izrade strategije razvoja tehničke kulture Primorsko-goranske županije od 2022. do 2027. godine.
Zajednica je provela program „Umrežimo s(v)e” koji je financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja za udruge za dodatno obrazovanje, razvijanje i promicanje tehničke kulture u podzastupljenoj regiji Primorsko-goranske županije (Gorski kotar). Program je proveden u osnovnim školama u Skradu i Vrbovskom. Održane su radionice korištenja digitalnih alata (Canva Genially, eMaze, Animoto). Izrađeno je više od 28 interaktivnih slika, prezentacija, postera i videa. Postignut je visok stupanj zadovoljstva realizacijom projekta. Održano je 19 radionica sa 175 polaznika. Također, izrađen je priručnik za programiranje radi lakšeg svladavanja programa radionica. Također je 2022. godine proveden program „Mobilna škola tehničkih aktivnosti” u kojem je odrađeno ukupno 67 radionica za 1.483 korisnika. Programi su se izvodili u osnovnim školama u Krku, Puntu, Baški, Čabru, Delnicama, Crikvenici, Jadranovu, Selcu, Bribiru, Novom Vinodolskom, Rijeci, s vrlo atraktivnim sadržajima: programiranje u programskim jezicima Scratch i Canva, 3D modeliranje i printanje, 3D olovke, zrakoplovno modelarstvo, dronovi i upravljanje, elektronika, robotika. Uz učenike kao volonteri sudjelovali su i njihovi nastavnici.
Posebice je dobro bio prihvaćen program ZTK PGŽ 50+ za informatičko osposobljavanje osoba starije dobi. Program je proveden u suradnji s gradovima Bakrom i Kastavom te općinom Omišalj. Radi što lakšeg svladavanja ove tematike izrađen je virtualni priručnik „Prozor u digitalni svijet” prilagođen starijim korisnicima koji se prvi put susreću s računalom, Internetom, mobitelom i društvenim mrežama. Uz ove radionice, ugovorene su i provedene brojne radionice u Novom Vinodolskom, Crikvenici, Kostreni te Kraljevici.
ZTK PGŽ održava cjelogodišnji program popularizacije, cjeloživotnog obrazovanja i suradnje s članicama te brojne aktivnosti – cjeloživotno obrazovanje učitelja tehničke kulture, volontera i zaposlenih djelatnika u tehničkoj kulturi na području PGŽ. ZTK PGŽ bila je aktivna i u drugim oblicima promicanja sadržaja tehničke kulture, posebice u popularizaciji STEM područja i inovacijama. Na primjer, na nacionalnim izložbama inovacija na kojima je postignut značajan uspjeh i osvojeno ukupno 38 medalja: Arca (5), Agro Arca (2), Inova-mladi (25), Inova — Budi uzor (6). Bila je i suorganizator 6. hrvatske izložbe inovacija AdriaTech, koju organizira Savez udruga inovatora Rij eka.

U svim oblicima aktivnosti koje je ZTK PGŽ provela u 2022. godini sudjelovalo je 1.984 polaznika i volontera (učenici, studenti, nastavnici te umirovljenici), što predstavlja velik broj sadašnjih i budućih korisnika.

Zahvaljujemo Hrvatskom savezu brodomaketara koji nas je kandidirao za ovu prestižnu nagradu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content