Menu Close

Uručene nagrade i priznanja Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za 2014. godinu

17. ožujka 2015. g. u utorak u 13:00 sati u konferencijskoj dvorani (III kat) Best Western HOTEL JADRAN, Šetalište XIII divizije 46, Rijeka, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije dodijelila je

NAGRADE I PRIZNANJA
za djelovanje u udrugama i organizacijama tehničke kulture na području Primorsko-goranske županije za 2014.godinu

Nagrade za životno djelo Željko Orešković, godišnje nagrade pojedincima i povelje klubu mladih tehničara i sekciji uručio je Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić
 • NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO ŽELJKO OREŠKOVIĆ
  dobio je Borislav Ostojić iz Rijeke i Foto kluba Rijeka, umirovljeni novinar, za trajno značajan rad na području fotografije, te osobiti doprinosza stručni ugled fotografije, a time i tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.
  Borislav Ostojić rođen 1937. g. Dobitnik je Zlatnog pera (1982.) godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva i Sunca (1989.) godišnje nagrade za javno informiranje Narodne tehnike Hrvatskeza višegodišnje pisanje o zbivanjima na području tehničke kulture – u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.Više od pola stoljeća aktivno se bavi dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Kao profesionalni fotoreporter radio je u zagrebačkom Studentskom listu(1957.-1960.) Imao je pet samostalnih izložaba (Rijeka, Delnice, Ogulin, Susak i ponovno Rijeka), a sudjelovao je na 105 izložaba umjetničke fotografije u bivšoj SFR Jugoslaviji. Dobitnik je 23 nagrade za umjetničku fotografiju. Izlagao je na skupnoj izložbi umjetničke fotografije Sedmoro riječkih fotografaiz 70-ih (2007., u organizaciji Gradskog muzeja Rijeka) i  +70 –   izložbi četvorice najstarijih (počasnih) članova Foto kluba Rijeka (2009., u organizaciji Foto kluba Rijeka).Foto-klub Rijeka organizirao mu je Retrospektivnu izložbu „Ljudi i otok” u Galeriji Principij (u mjesecu studenom prošle godine).U posljednja četiri desetljeća foto-kamerom bilježi sva najznačajnija zbivanja na otoku Susku, a posebno je usmjeren na portrete Suščana. Njegovo „fotooko” podjednako je došlo do izražaja u crno-bijeloj analognoj kao i u kolor fotografiji – analognoj i digitalnoj. Nenametljiv u prezentaciji svojega fotografskog djelovanja i danas može poslužiti mlađim generacijama kao primjer ustrajnog istraživanja na području fotografije.
 • GODIŠNJU NAGRADU  NAJUSPJEŠNIJI  MENTOR-VODITELJ MLADIH za 2014. g. dobila je:
  Ružica Kamenjašević iz kluba mladih tehničara Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka za postignute rezultate u izvannastavnim aktivnostima učenika i ostvarene rezultate na natjecanjima i izložbama. U 2014. g. sa učenicima osvojila je 4 zlatne, 4 srebrne i 3 brončane medalje.
  Zlatne medalje:
  Na INOVA-MLADI sa učenikom Filipom Popov, AGRO-ARCI  sa učenicima Igorom Andreškić i Dinom Ilić, 7. Nacionalnoj izložbi mladi@inovacije sa učenikom Filipom Popov i na 39. Hrvatskom salonu inovacija INOVA 2014. s učenikom Filipom PopovSrebrne medalje:na  INOVA-MLADI sa učenikom Alenom Žlimen, na 1.Međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić-Gradu sa učenikom Filipom Popov, na 7. Nacionalnoj izložbi mladi@inovacije sa učenicima Igorom Andreškić i Dino Ilić, na 39. Hrvatskom salonu inovacija INOVA 2014. s  učenicima Igorom Andreškić i Dino IlićBrončane medalje:na  INOVA-MLADI s učenicima Igorom Andreškić i Dino Ilić, na 1.Međužupanijskoj izložbi inovacija u Ivanić-Gradu s učenicima Igorom Andreškić i Dinom Ilić, na 7. Nacionalnoj izložbi mladi@inovacije s učenikom Alenom Žlimen i na 12. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2014 u Zagrebu s učenikom Alenom ŽlimenNapomenimo još da je Ružica Kaenjašević za svoj rad i postignuća dobitnica brojnih priznanja:2005. proglašena je najboljim mentorom od strane Saveza inovatora PGŽ2010. godine dobitnica je godišnje nagrade Zajednice tehničke kulture Rijeka i Zajednice    tehničke kulture Primorsko-goranske županije2014. dobitnica je županijskog priznanja za najuspješnijeg prosvjetnog djelatnikaRužica Kamenjašević, zaposlena je u Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo od 1999 .g. gdje predaje Radioničke vježbe. Od 2008. godine napredovala je u zvanje profesor mentor, te 2012. godine u zvanje profesor savjetnik. Voditeljica je vannastavnih aktivnosti Elektrotehničara-inovatora sa kojima od 2003 g. kontinuirano postiže zapažene rezultate kako na državnim natjecanjima mladih tehničara tako i na međunarodnim izložbama inovacija.
 • GODIŠNJU NAGRADU NAJUSPJEŠNIJI POJEDINAC za 2014. godinu
  dobio je:
  Željko Žvrnar iz Zejednice tehničke kulture Opatija i udruge “Cumulus” iz Opatije, za postignute rezultate u natjecanjima u padobranstvu i rezultate u natjecanjima u padobranstvu i rezultate ostvarene u radu udruge “Cumulus” iz Opatije.
  Osvojio je tri prva mjesta, dva druga pojedinačno i jedno treće mjesto ekipno
  – 1. mjesto u skokovima, Poreč; Para & Water ski Cumulus Cup u inovativnom biatlonskom natjecanju padobranstva  i skijanja na vodi
  – 1.  mjesto pojedinačno i 2. mjesto ekipno, Sisak; 1. Kup Grada Siska / skokovi na cilj
  – 2.  mjesto pojedinačno Sinj, 24. Alkarski kup / skokovi na cilj
  – 3. mjesto ekipno – kao član nacionalnog tima, Švicarska, Lachen; CISM Regional Tournament Para-Stans
  – 1. mjesto pojedinačno, Banja Luka, 2. Memorijalni kup 5 zvijezda
  – 2. mjesto pojedinačno; 2. mjesto ekipno, Novi Sad, Novosadski kup 2014 / skokovi na cilj.
  Željko Žrvnar je dugogodišnji zrakoplovac, padobranac, aktivni nastavnik padobranstva, aktivni natjecatelj. U svojoj padobranskoj karijeri, koja traje više od 30 godina, izveo je više od 3.700 skokova i sudjelovao na više od 200 natjecanja. 2000-te godine Željko stiče ovlaštenja nastavnika padobranstva i tandem instruktora te od tada nesebično prenosi svoja zrakoplovno-tehnička znanja na mlade generacije padobranaca. Željko je izveo preko 1000 skokova u ulozi instruktora, što svakako smatramo i vrjednijim dostignućem, nego njegovim vrijednim natjecateljskim dostignućima. Istaknimo i osvojena prva mjesta u 2013. u VukovaruKupdržavnosti / skokovinacilj -1. mjestopojedinačno i 2012. – Grobnik, 20. Državno padobransko prvenstvo u skokovima na cilj​1. mjesto pojedinačno i Opatija; 1. Cumulus Cup / skokovi na cilj – 1. mjesto ekipno
  Osvojio je tri prva mjesta, dva druga pojedinačno i jedno treće mjesto ekipno.
 • GODIŠNJU NAGRADU mladi natjecatelj  za 2014. godinu dobo je:
  mladi inovator Filip Popov iz Rijeke, učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo za osvojene 3 zlatne, i 1 srebrnu medalju u kategoriji inovacija.
  Od drugog razreda srednje škole član je Sekcije Elektrotehničari-inovatori sa kojima postiže odlične rezultate.
  U 2014. g. u kategoriji inovacija s radom DRES – Dark room electric sourece osvojio je 3 zlatne i 1 srebrnu medalju u kategoriji inovacijana sljedećim izložbama
  – INOVA-MLADI – zlatna medalja
  – 39. Hrvatskom salonu inovacija INOVA 2014. s međunarodnim sudjelovanjem– zlatna medalja
  – 7. Nacionalna izložba mladi@inovacije – zlatna medalja
  – 1. Međužupanijska izložba  inovacija u Ivanić Gradu – srebrna plaketa
 • POVELJE Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije uručio je predsjednik Zajednice Zrinko Tijan, a povelje su dobili:
  Klub mladih tehničara Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, za poticanje tehničke kulture u izvannastavnim aktivnostima učenika i ostvarene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.
  Klub mladih tehničara Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, za poticanje tehničke kulture u izvannastavnim aktivnostima učenika i ostvarene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.
  Klub mladih tehničara Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo osnovan je 1995. g. pod nazivom Klub mladih tehničara Elektrotehničke škole.
  Zadnjih dvadeset godina klub se aktivno predstavlja kroz niz sekcija: Elektrotehničari-inovatori, Elektrotehničari i  Robotičari.
  Od 1996.g. do 2007.g. učenici su postizali dobre rezultate osvojivši jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima mladih tehničara.
  Od 2004.g. Elektrotehničari-inovatori sudjeluju na državnim izložbama inovacija i to na: INOVA MLADI, ARCA, AGRO ARCA, IKA, INOVA, mladi@inovacije na kojima osvajaju prva mjesta i pravo sudjelovanja na međunarodnim izložbama s kojih se nisu vratili bez medalje za svoje inovacije kao što su: IENA u Nunbergu 2004.g. srebro i 2008.g broncu, BIS u Londonu 2006.g. zlato, I NOV u Francuskoj 2007.g. zlato,  Arhimed u Moskvi 2010.g. srebro, IMPEX u USA 2011.g. zlato, EUROINVET u Rumunjskoj 2012.g. i 2013.g. srebro. U Zagrebu 2012. g. zbog kontinuiranih uspjeha na međunarodnim izložbama, na izložbi INOVA MLADI osvajaju posebnu nagradu za školu “Najbolja škola gost iz RH”. Mentori u klubu su bili: Mira Kopri, Mario Martinović, Silvano Šavle, Zvonimir Šoštarić, Terzicije Semenčić, Svanimir Dupor i Ružica Kamenjašević. Predsjednica Kluba mladih tehničara od osnutka do danas je Mira Kopri.
 • Centar tehničke kulture Rijeka  za poticanje tehničke kulture uopće, a posebno informatičke pismenosti.
  Centar tehničke kulture Rijeka ove godine slavi 20 godina djelovanja. Već 20 godina nudi programe s osnovnim ciljem podizanja razine informatičke i tehničke pismenosti svih građana, a svakom polazniku i polaznici daje individualan pristup. Korisnicima kroz edukacije, tečajeve i radionice usađuje ideju cjeloživotnog učenja, a svoje programe zahvaljujući adekvatno opremljenom prostoru može ponuditi svima. U konačnici novostečena znanja i vještine polaznicima omogućavaju da se lakše zaposle, organizacije dobivaju obrazovane i certificirane djelatnike, smanjuje se nezaposlenost, te se stvara lokalna zajednica koja može odgovoriti na dinamično okruženje. Posebna pažnja se posvećuje organizacijama civilnog društva.U projekte Centar uključuje različite društvene skupine poput osoba s invaliditetom, osoba zrelije životne dobi, osoba slabijeg imovinskog stanja, mladih bez posla i/ili radnog iskustva, te osoba koje su na bilo koji način isključene iz društva i sa tržišta rada. Kod polaznika se potiče kreativnost, spremnost na timski rad, suočavanje i rješavanje problema, senzibilnost prema osobama koje su drugačije, toleranciju i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Od osnutka Centra tehničke kulture Rijeka održano je preko 20.000 sati edukacije u kojima je sudjelovalo više od 10.000 građana svih dobnih skupina. Na organiziranim javnim događanjima udruge sudjelovalo je gotovo 45.000 građana i građanki.U suradnji s djelatnicima i partnerskim organizacijama iz Europskih fondova za obrazovanje građana, s posebnim naglaskom na socijalno ugrožene skupine,  Centar je ove godine povukao sredstva od preko 500.000,00 eura za projekte kojima se realiziraju programi koji promiču tehnički odgoj, obrazovanje i stvaralaštvo građana kroz izvannastavne aktivnosti.
 • POVELJE MLADIMA Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za rezultate u natjecanjima iz tehničke kulture uručili su:
  Predsjednik Zajednice Zrinko Tijan i pročelnik Upravnog odjela za turizam
  poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ GERHARD LEMPL
  POVELJE Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije dobili su UČENICI:
  Područje filma (kamera, snimanje, montaža)
  Ekipa učenika za osvojeno 1. mjesto na 52. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece 2014. g. za filmove “Slow motion” i “Ima vremena za film “Slow motion” u sastavu: Marko Ilić, Noa Krešić, Leon Vatta,  i Dominik Omerović za film “Ima vremena” u sastavu: David Stojaković, Sven Mišković, Jan Pruša, Chiara Vatta, Victor Vatta, Marko Grbavac i Josip Ivče mentor Josip Šarlija, Dom mladih, Rijeka
 • Područje tehničara
  1. Luka Greblo,za osvojeno 2. mjesto Strojarske konstrukcije na 56. Državnom natjecanju mladih tehničara i poduzetnika, mentor Ante Juraga Osnovna škola Nikola Tesla, Rijeka
  2. Ivan Pešut za osvojeno 3. mjesto Elektronika na 56. Državnom natjecanju mladih tehničara i poduzetnika, mentor Mira Fafanđel Osnovna škola Čavle, Čavle
  3. David Mirošević, za osvojeno 3. mjesto Automatika na 56. Državnom natjecanju mladih tehničara i poduzetnika, mentor Saša Škalamera, Osnovna škola Zamet, Rijeka
 • Područje inovatora
  1. Ana Emanueli Babac – za osvojene tri zlatne medaljenaizložbamainovacija, mentor  Ines Milčić, Srednja škola za primjenjenu umjetnost u Rijeci
  2. Alen Žlimen – za osvojenu srebrnu i brončanu medaljunaizložbamainovacija, mentorRužicaKamenjašević, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka
  3. IgorAndreškić – za osvojenu zlatnu, srebrnu i dvije brončane medaljenaizložbamainovacija, mentorRužicaKamenjašević, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka
  4. Dino Ilić – za osvojenu zlatnu, srebrnu i dvije brončane medaljenaizložbamainovacija, mentorRužicaKamenjašević, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka
 • Područje informatike
  1. Bojan Puvača, za osvojeno 2. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva – programski jezik Logo, mentor Karmen Toić Dlačić, Osnovna škola Fran Franković, Rijeka
  2. Ian Golob, za osvojeno 2. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva – programski jezik Basik/Pyton/Pascal, mentor Dražen Sikirica, OŠ Gornja Vežica, Rijeka
  3. Borna Bilandžija, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva – programski jezik Basik/Pyton/Pascal, mentor Neven Jerčinović, OŠ “Trsat” Rijeka
  4. Karlo Šintić,za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva –  razvoj softvera, mentor Boris Bolšec, OŠ Fran Krsto Frankopan, Krk
  5. Dino Ilić, za osvojeno 3. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike i računalstva – osnove informatike srednje strukovne škole, i za osvojenu srebrnu značku informatike Hrvatskog informatičkog zbora, mentor Dolores Kapović, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo Rijeka
 • Područje fotografije
  1. Mario Štefančić, za osvojeno 3. mjesto, fotografija, na 56. Državnom natjecanju mladih tehničara i poduzetnika, mentor Venelin Mehić,Osnovna škola Vladimir Gortan Rijeka
 • Područje Sigurno u prometu:
  1.  Ekipa učenika za osvojeno 1. mjesto – ekipno u sastavu: Nino Šafar, Petra Pavličić, Matija Reljanović i Nina Simić, na državnom natjecanju „Sigurno u prometu 2014.”, mentor Neven Jerčinović, OŠ Trsat, Rijeka (tri člana), i OŠ V. C. Emina, Lovran (jedan član Nina Simić)
  2.  Nino Šafar za osvojeno 2. mjesto – pojedinačno na državnom natjecanju „Sigurno u prometu 2014.”, mentor Neven Jerčinović, OŠ Trsat, Rijeka
Skip to content